Centar za dijasporu "Mreža"

Bosanska etnička škola u Sidneju okončala još jednu uspješnu školsku godinu

Bosanska etnička škola u Sidneju (Australija) je tokom decembra uspješno završila još jednu školsku godinu sa više od sedamdeset polaznika. Prigodnim i koordiniranim ceremonijama na nekoliko lokacija, gdje se odvijala nastava, učenicima su uručene diplome, a za one najbolje koji su se posebno istakli u učenju bosanskog jezika u proteklih dvanaest mjeseci uručeni su pokloni, trofeji, nagrade i pohvalnice Ministarstva obrazovanja Novog Južnog Velsa.

“Nastavni kadar, đaci i roditelji su se susretali sa raznim izazovima u 2021. godini, ponajviše zbog strogih restrikcija i ograničenog kretanja usljed zaštite od širenja virusa Covid-19. Niti u jednom trenutku nisu posustali, niti prekinuli časove i učenje, prateći upute Federacije jezičkih škola zajednica, a uz to i neprestano podržavajući i pomažući srodnu obrazovnu instituciju Novog Južnog Velsa, gdje nastavu na bosanskom jeziku imaju samo srednjoškolci”.

“Na ceremonijama je vladala veoma lijepa i svečana atmosfera, a posebna zahvalnost je iskazana roditeljima na nesebičnoj podršci i motiviranju djece da redovno prisustvuju časovima svakog vikenda. Roditelji i staratelji su, uz to zamoljeni da popune anketu o radu škole, te daju svoje mišljenje i sugestije, te tako još više obogate rad BEŠ-a, kako bi se djeci pružio i omogućio što bolji način uspješnog učenja o prvobitnoj domovini Bosni i Hercegovini, njenom jeziku, kulturi i tradiciji”, govori Maida Vugdalić, direktorica škole.

“Ipak, najveća pažnja je posvećena najmlađima, koji nisu krili svoju radost zbog poklon paketića, zabavno edukativnog karaktera i trofeja. Tokom uručivanja diploma o svakom učeniku su njegovi nastavnici iznijeli mišljenje o napretku, uspjehu i budućim ciljevima ka još boljem uspjehu, što je izavalo posebno interesovanje kod roditelja”.

“Tretnuni ljetni raspust u Australiji, na kojem mališani odmaraju do kraja januara iduće godine nije usporio rad Školskog odbora koji trenutno organizuje plan i program za 2022. godinu uz želju za što više bogatijeg sadržaja, eksurzija i projekata sa bh organizacijama u Sidneju, koje dugi niz godina podržavaju rad ove obrazovne institucije. Predavači su već počeli zajedno kreirati udžbenike prilagođene za učenje bosanskog jezika djece koja žive u inostranstvu i za koje vlada veliko zanimanje i kod drugih sličnih škola širom svijeta. Tu su i veoma bitni planovi, još u fazi pregovora za saradnju sa dvije internacionalne škole u Sarajevu, Richmond Park School i Njemačkom internacionalnom školom, inicirani posredstvom naših konzulata u Australiji i Bosni i Hercegovini, što bi mogao biti putokaz i drugim sličnim jezičkim školama. Kroz ovu povezanost se osoblje BEŠ-a nada da će se pružiti mogućnost djeci da se upoznaju sa svojim vršnjacima iz Bosne i Hercegovine kroz usavršavanje jezika pomoću konverzacije i sklapanje dugoročnih prijateljstava, te kroz virtualne radionice gdje će se obilaziti značajna i zanimljiva historijska i geografska mjesta u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način, BEŠ, prvenstveno želi da u svojim učenicima probudi još veću želju za upoznavanjem domovine svojih roditelja i ojača osjećaj da su i sami dio nje, te da se slobodno odlučuju da je posjete, a moguće da u budućnosti planiraju i eventualni povratak”.

“Bosanska etnička škola nastoji sagraditi most sa jakim temeljima, na kojima neprestano radi, spajajući mlade koji u sebi nose bosanskohercegovačko porijeko, rodjene u Australiji, sa njihovom maticom BiH, u ljubavi kroz uzajamno razumijevanje i širenje njihovih vidika”, zaključila je Maida Vugdalić.

Upis za iduću školsku godinu je već u toku, a vise informacija zajedno sa upisnicama, možete pronaći na web stranici škole: bosnianschool.com.au.