Centar za dijasporu "Mreža"

“Mreža” skupom u Grazu započela turneju po Austriji

U organizaciji Udruženja Bošnjaka Štajerske i Centra za dijasporu “Mreža”, večeras je u Grazu u KUSS Halle Seiersberg održan veliki skup pod nazivom “Dijaspora uz Bosnu i Hercegovinu”.

Na svečanoj manifestaciji kao specijalni gosti i govornici bili su prisutni zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović, ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago i predsjednik Skupštine Doboja Sevlid Hurtić. Ispred domaćina obratili su se Ramiz Omeradžić, predsjednik Udruženja Bošnjaka Štajerske i hafiz Sabahudin ef. Hašić glavni imam pokrajine Štajerska.

Skupu su također prisustvovali i obratili se Dr. Jorg Hofreiter, počasni konzul BiH u Grazu i ambasador BiH u Austriji gosp. Kemal Kozarić.

Na manifestaciji se također obratio Adis Tanović, predsjednik Centra za dijasporu “Mreža”, koji je govorio o budućim skupovima koje “Mreža” planira organizovati po dijaspori, te Danima dijaspore u BiH, koje planiraju organizovazi u saradnji sa općinama Federacije BiH.

Na manifestaciji je predstavljena nova platforma BH Telecoma “MOJA TV ino”, kanal i sadržaji posvećeni bh dijaspori. Ispred navedene kompanije obratio se Faruk Selmanović, direktor direkcije BH Telecoma dd Sarajevo.

Program manifestacije vodio je Edvad Felić, potpredsjednik Džemata Bošnjak. Prije svečane manifestacije u jednom od hotelu u Grazu održan zajednički ručak sa velikim brojem privrednika i uspješnih Bošnjaka, a teme su bile aktuelna politička situacija i ulaganje u privredu BiH.