Centar za dijasporu "Mreža"

U Bihaću prezentovana ljetna manifestacija “Dani bosanskog jezika”

Centar za dijasporu “Mreža” na čelu sa predsjednikom Adisom Tanovićem danas je posjetio gradsku upravu Bihaća, te gradonačelniku Šuhretu Fazliću, šefici kabineta gradonačelnika Dijani Biščević i šefici ureda za projekte Vildani Zulić, prezentovao ljetnu manifestaciju “Dani bosanskog jezika” koja će u periodu od juna do septembra biti održana širom Bosne i Hercegovine.

U narednim danima Centar za dijasporu “Mreža” i Grad Bihać će dogovoriti termin održavanja navedene manifestacije, o kojoj će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Sastavni dio manifestacija su radionice na temu bosanskog jezika, te izložba bosanski jezik, predstavljena kroz bogate ilustracije iz Arhiva BiH i Historijskog arhiva Sarajevo, kojom Centar za dijasporu „Mreža“ želi istaći milenijski kontinuitet bosanskog jezika.

-Izložba donosi informacije na koga se odnosi ime bosanski jezik, zatim informacije o pet govornih tipova bosanskog jezika, o pismima kojim se koristilo u prošlosti, o bosančici, arebici i prvim rječnicima. Odgovaramo na pitanje šta je osobenost bosanskog jezika, bavimo se ulogom franjevaca koji su se osjećali Bošnjacima i svoj maternji jezik imenovali bosanskim.